Chocoladebiertaart

Taart:
170gr bloem
2 theelepels bakpoeder
1 theelepel baking soda
Snuf zout
200gr oersuiker (origineel recept -> 275gr donkerbruine basterdsuiker)
80gr margarine kamertemperatuur + 20gr olie (origineel recept -> 110gr smeerbare boter)
2 scharreleieren
50gr cacao gezeefd
200ml donker zoet bier -> hiervoor gebruikte ik; Gulden Draak classic 10,5% (in een wit flesje) Gebrande mout, karamel, koffie en gedroogd fruit proef je er in terug. Gulden Draak is een wat zwaarder, zoetig en een zeer aangenaam bier en gewon te koop bij de supermarkt.

Glazuur:

110gr pure chocolade vanaf 75%
2 eetlepels donker zoet bier
40gr roomboter + 10gr olie (origineel recept -> 50gr smeerbare boter)
110gr poedersuiker (optioneel; biologisch rietsuiker in je bonenmaler tot poedersuiker malen)
25gr walnoten stukjes gehakt (was ik vergeten te kopen maar dit zou de taart zeker nog lekkerder maken!)
Decoreer met 8 halve walnoten

 Materialen:2 springvormen 20cm

Bereiding:

Oven vv op 180gr en leg bakpapier op de bodem van je springvorm en wat boter met bloem op de zijkanten.

Zeef je bloem, bakpoeder, baking soda en snuf zout boven je mengkom. Met zeven creeër je lucht in je beslag. Voeg daarna alle overige ingrediënten toe behalve het bier en mix 1 minuut met je handmixer. Voeg daarna in een straaltje, terwijl je mixt, het bier toe tot 1 smeuïge massa.

Verdeel je beslag over de 2 springvormen en zet voor 30min in de oven. Ze zijn gaar als je gebak licht terugveert wanneer je er in het midden opdrukt.  Uit de oven en na 1 minuut haal je ze uit de springvorm. Draai de taarten om en zet ze met de onderkant naar boven op het taartrooster om af te koelen.

Glazuur:
Smelt de chocolade met de 2 eetlepels bier, au bain-marie. Let op dat de kom met chocolade niet het water raakt. Als de chocolade is gesmolten voeg je de boter in stukjes toe +  olie. Roer voorzichtig door tot de boter is gesmolten. Voeg de poedersuiker in een zeef toe en klop met een garde door tot 1 geheel.

Afwerking:
Wanneer de taarthelften zijn afgekoeld pak je 1/3 deel van het glazuur. Roer hier de stukjes walnoot doorheen en besmeer 1 taarthelft. Zet de andere taarthelft daar bovenop en smeer het glazuur bovenop. Versier met halve walnoten. Bewaar de taart max 2 dagen in een trommel, buiten de koelkast anders word je taart droog. Zelf had ik dus geen walnoten maar wel hazelnoten en mokka boontjes. Mmmmm heerlijk 🙂